Mattespillet som tar Norge med storm

29. september 2023 Ådne Olsen Lesetid: 4 minutter
TILBAKE

Positiv skjermtid:

I et matematisk univers, langt langt borte, er det opp til dere å redde forsvunne astronauter. Ved hjelp av ledetråder, et vanvittig omfang av ulike matteoppgaver og en spennende historie kan du ta med barnet ditt på en intergalaktisk reise fra din egen stue.

— Historien er så spennende! Spillet blir skikkelig kult når det er en så bra historie, også er det så mange ulike oppgaver, sier Evelyn (11) henrykt.

Sammen med far, Per Helge, oppdaget de det norske mattespillet Numetry for om lag ett år siden, og siden da har de vært helt oppslukt.

— Første gang jeg hørte om det var da barna hadde fått prøve det på skolen, og da jeg lastet det ned og prøvde det selv så skjønte jeg med en gang at dette var et skikkelig positivt opplegg. Det er en utrolig kjekk måte å lære matematikk på, forteller Per Helge.

Lyst å prøve ut Numetry? Kom i gang nå!

Et kvalitetsspill

Numetry er spillet du antakeligvis skulle ønske du hadde da du selv var yngre. Spillet som gjør læring morsomt og uhyre spennende. På vei for å løse mysterier på intergalaktisk skala må barna jobbe seg gjennom lærerike og nyttige oppgaver, sammen med en egen hjelper. I kule drakter og med gjenkjennbare funksjoner kan man slippe barnas fantasi fri i matematikkens univers.

Evelyn og far Per Helge har tidligere prøvd andre mattespill og de merket fort at Numetry var et helt annet produkt. Nå har de lagt bort alle andre matematikkapper.

Evelyn og far spiller Numetry på iPad

— Det er en kvalitetsforskjell i spillet, forteller far før han fortsetter:

— Her er det helhetlig tenkt, barna skal lære noe. Hovedfokuset deres er ikke å tjene penger, men mestringsfølelse. Du merker at utviklerne har lagt sjelen sin i spillet.

Felles plattform

I en hverdag med både jobb og skole blir det automatisk mye skjermtid og for familien er det viktig at skjermtiden hjemme består av kvalitet og ikke kvantitet. Det er viktig for dem å gjøre skjermtiden positiv, og ikke minst er det viktig å finne en felles plattform for å gjøre noe hyggelig sammen på ettermiddagene.

— Vi har spilt en del sammen, og det blir jo nesten urettferdig for hun har spilt spillet mye mer enn meg, så hun tar det jo så fort, ler Per Helge før han fortsetter: Jeg må tenke meg om atskillig lengre for det er så mange forskjellige oppgaver og oppgavetyper. Og hun merker det jo godt at hun slår meg på akkurat dette.

Evelyn smiler tenkende mens hun ser på en iPad

Evelyn synes selv Numetry er gøy, og det morsomste er mestringsfølelsen hun får når hun klarer oppgavene og kan følge historien videre i spillet

— Det er veldig gøy at vi har spillet på skolen og at jeg også kan få spille det hjemme. De beste oppgavene er de som handler om ganging. Aller best liker jeg fem- og nigangen, forteller hun

At spillet på kort tid har blitt en favoritt er det ingen tvil om. Både foreldre og ansatte i skolen er full av lovord i anmeldelsen av spillet:

Mor til Ulrik:

— Et morsomt, lærerikt og brukervennlig spill som utfordrer matematikk – kunnskapene, selv for voksne.

Far til Henrik:

— Numetry er matematikk utformet som et spill. Slike læringsverktøy er gode måter å møte barna på deres premisser.

Ungdomsskolelærer:

— Numetry gjør matematikken til en gøy aktivitet. Elever som er overbevist om at de ikke kan matte klarer å gjennomføre flere oppgaver på Numetry siden det er «gaming» og ikke skole.

Evelyn og far spiller Numetry sammen

Læring gjennom lek

Far forklarer at for Evelyn er det jo først og fremst et veldig morsomt spill, men at hun også skjønner at det ligger en tanke bak. Både far og datter synes det er fint at det er lek og moro som er hovedfokuset.

— Vi ser jo at matematikkunnskapene har blitt bedre. Det handler jo også mye om å komme inn i tankesettet. For min del så sitter jeg ikke så mye å regner med brøk på jobb, så det å spille Numetry er både moro og frustrerende. Mest godt er det jo å bli minnet på hvordan det var man gjorde dette igjen, forteller Per Helge.

Du merker at utviklerne har lagt sjelen sin i spillet.

Lyst til å prøve ut Numetry? Kom i gang nå!

Numetry-karakterer svever rundt en galakse

Per Helge er helt tydelig på at dette er et spill han vil anbefale andre å laste ned, nettopp fordi deres erfaring er så positiv.

— Det er viktig å få inn noe mer fornuftig enn de vanlige appene som barna sitter med i hverdagen. Man får mye læring med på kjøpet. Skjermtiden kommer man ikke utenom, verken som voksen eller barn, så det er fint at noe av den tiden blir brukt til noe mer innholdsrikt enn å se på meningsløse videoer, avslutter han.

Dette er Numetry

Numetry er skapt av mattelærere sammen med spilleksperter, og slik har Norges kuleste mattespill blitt til. Målet er at barna skal være flinkere i matematikk etter endt spilløkt

Spillet bidrar til bedre matteferdigheter, styrke logisk- og systematisk tenkning og økt mestringsfølelse, og alt som læres i spillet kan overføres til matteundervisningen på skolen.

Oppgavene baserer seg på kompetansemålene med tema som algebra, multiplikasjon, divisjon, sannsynlighet, areal, koding og mye mer. Barna tar del i utviklingen gjennom spilltesting, dialog og tilbakemeldinger. Numetry er altså laget med utgangspunkt i hva som engasjerer barna.

Bli bedre kjent med spillet