Hvordan hjelpe barn med matematikkvansker

26. januar 2021 Ådne Olsen Lesetid: 3 minutter
TILBAKE

Sannsynligheten er stor for at både lærere og foreldre kjenner til fenomenet «mattevansker». Det kan være frustrerende når alt føles håpløst, ikke minst for eleven som går gjennom det hele. Som hjelpende hånd kan man føle seg rådvill i en slik situasjon, men det finnes heldigvis noen grep man kan ta for å gjøre opplevelsen bedre for både barn og voksen.

To jenter spiller Numetry sammen i et klasserom

Gjør situasjonen mindre skummel

Ved å snakke om matte som noe alle kan mestre, er sannsynligheten stor for at oppgavene vil føles mer overkommelige. Det kan være lett å sammenligne sine egne evner med andre i klasserommet, og da kan en få følelsen av å henge langt bak. Matte er noe alle kan lære seg, og det er en viktig tanke å plante til å begynne med.

Fokuser på det som er positivt

For barn som sliter med matte kan et feilberegnet stykke virke mye verre enn hva det egentlig er. Ved å fokusere på det eleven faktisk gjør riktig, vil fremtoningen bli mindre skummel for barnet, og det vil være enklere å gå videre med oppgavene. Husk at man skal lære av sine feil, ikke straffes.

Les også: Hvordan få barn til å løse matteoppgaver?

Gå tilbake til start

Dersom en elev synes at matematikk er et vanskelig fag, kan det være en mulighet for at problemet ligger dypere enn som så. Ved å gå tilbake til de aller mest grunnleggende elementene innenfor matematikk og sørge for at alt er på plass, kan en kartlegge viktige mangler. Å repetere de enkleste reglene for elevene kan bety mye i det lange løp.

Gjør matte gøy!

Ved å gjøre matte til noe morsomt sier det seg selv at oppgavene også vil bli enklere å gjennomføre. I dag finnes det uendelig mange verktøy som man kan ta i bruk i klasserommet som vil motivere og engasjere elevene i større grad enn det en mattebok noensinne vil.

To jenter og en gutt sitter samlet i en sofa med en pc på fanget

Mattespillet Numetry er utviklet av erfarne lærere og dyktige spillutviklere med formål om å gjøre matte gøyere for skoleelever. Ved hjelp av spennende historier og morsomme karakterer løser man oppgaver for å komme seg videre i spillet, uten å tenke over at man går igjennom mattepensum. Vi er sikre på at også dine elever vil elske Numetry. Test det ut her!

Les også: Spill – et verktøy i klasserommet

Gi eleven troen på seg selv!

For å gi eleven troen på seg selv, er det først og fremst viktig at andre har troen på henne/ham. Dette er spesielt viktig når man er i skolealder, og midt i prosessen ved å lære de mest elementære tingene om samfunnet. Ved å oppmuntre elever til å ta utfordringer og til å øve på sine feil, vil man dyrke en veksttankegang som også vil motivere dem til å jobbe hardt videre i livet.

Det er naturlig for elever å bli engstelig over egne prestasjoner i klasserommet, kanskje spesielt når det gjelder et fag som matte. Derfor er det viktig som lærer å ikke bare hjelpe elevene med selvtilliten, men også introdusere gode metoder og teknikker som vil gjøre dem komfortabel med faget. Ved å gjøre elevene komfortable vil man samtidig hjelpe dem til å glede seg over mattefaget!

Dersom elevene dine har mattevansker kan det være en god idé å ta i bruk noen av disse metodene for å gjøre opplevelsen bedre for alle.

Se også: Hva elevene ved Knappskog skole synes om Numetry

Vi er sikre på at også ditt barn kommer til å elske matematikkspillet Numetry!

Kom i gang gratis i dag!