Smart bruk av skjermtid

12. januar 2021 Ådne Olsen Lesetid: 2 minutter
TILBAKE

I det teknologiske samfunnet vi lever i er det flere som kan kjenne seg igjen i at den verdifulle familietiden til stadighet går tapt til fordel for skjermtid. Teknologisk innovasjon har endret medievanene våre betraktelig, noe som kan være frustrerende for foreldre som kan se tilbake på en barndom hvor familier brukte mer tid sammen med hverandre.

Internett vil etter alt å dømme være en stor del av livene til alle kommende generasjoner, og det er viktig å anerkjenne at det vil være det. iPad, PC og smarttelefon har alle kommet for å bli. Det finnes likevel flere gode tiltak en kan innføre dersom man ønsker en mer bevisst og smart bruk av skjermtiden til seg selv og sine barn.

Lag en familieplan

Sett av enkelte tidspunkt i løpet av dagen hvor familien gjør noe som ikke involverer skjerm sammen. Teknologiske ressurser kan gjøre livet langt enklere på mange måter, men det er likevel viktig å huske på kvalitetstid sammen med familien, hvor en er til stede både fysisk og psykisk.

Jente ligger i senga og spiller Numetry

 

Bruk skjermtiden til noe nyttig!

I dag finnes det flere gode verktøy som en kan bruke for å gjøre skjermtiden så verdifull som mulig. Det finnes flere spill som involverer skolepensum, som for eksempel mattespillet Numetry! Hvorfor ikke bruke skjermtiden på noe som barna vil ha nytte av å lære seg?

En kan også bruke tid på avansert hjernetrim, tilegne seg informasjon om alt mulig, og ikke minst kommunisere med folk over hele verden. Skjermtid er heller ikke synonymt med alenetid. En kan sette seg ned foran skjermen sammen, og engasjere seg i det som blir gjort.

Les også: Spilling – mer enn en passiv aktivitet

Skap en skjermfri sone

Å forby skjermtid vil neppe gjøre deg særlig populær i hjemmet, men ved å innføre skjermfrie soner kan en begrense skjermtiden betraktelig. Dette kan være nyttig for å unngå at barnet ligger våken med en skjerm ved leggetid, og kan sikre skjermfrie fellesmåltider. Et tips kan være å lage en ladestasjon utenfor de skjermfrie sonene. På den måten blir det begrenset hvor mye skjermtid barnet har tilgang på.

Lær barn om nettvett

Å lære barna om farene ved å dele sensitiv informasjon på internett, samt hvordan man oppfører seg, er viktig for å etablere sunne medievaner fra en tidlig alder. Det er flere farer knyttet til ferdsel på nettet, og det kan være vanskelig å holde trett med hva barnet faktisk gjør når de sitter med ansiktet rettet mot skjermen. Ting går fort, og barn er ikke nødvendigvis klare over hvilke konsekvenser som følger med det å publisere stoff på nettet.

Helt til slutt så gjelder det å være en god rollemodell for barna, både når det gjelder skjermtid og nettvett. En kan ikke forvente at barn skal legge fra seg nettbrettet ved middagsbordet dersom forelderen ikke gjør det samme. Ved å tenke seg om to ganger før en publiserer et bilde, en kommentar eller i et forum går en frem som et godt eksempel for sine egne barn.

Les også: Skjermtid og grensesetting

Se også: Håvard Tjora peker på styrker ved spillbasert læring og Numetry

Vi er sikre på at også ditt barn kommer til å elske matematikkspillet Numetry!

Kom i gang gratis i dag!