Mattespillet som er perfekt for 5. til 7. klasse

25. juni 2021 Ådne Olsen Lesetid: 3 minutter
TILBAKE

Hva skal til for at elever på 5. til 7. trinn i barneskolen skal elske å øve matematikk? Det norskutviklede mattespillet Numetry kan sitte på svaret. 

Elevene på mellomtrinnet begynner å bli erfarne elever, og det stiller ofte enda høyere krav til læreren når det kommer til å tilby dynamisk og variert undervisning. Mattespillet Numetry er laget for at nettopp elever i 5. til 7. klasse skal få et positivt forhold til matematikk.

Elever sitter i klasserommet med headsett på og spiller Numetry

Les også: Derfor er læringsspill for barn så effektivt

Numetry er et rollespillbasert ferdighetsspill hvor spillerne følger en historie, der sluttmålet er å redde en gjeng forsvunnede astronauter. For å oppnå progresjon i dette mattespillet, må man løse ulike former for matematikkoppgaver.

Ikke «strøm på bok»

Barn født på 2010-tallet er kresne digitale brukere. Mange digitale læringsverk er i stor grad bare digitale versjoner av lærebøkene, og det appellerer til de færreste som nå har nådd mellomtrinnet i barneskolen. Vi kaller det «strøm på bok».

Les også: Spillbasert læring kan være fremtidens undervisningsform

Mattespillet Numetry byr på spennende karakterer, en god historie og høy produksjonsverdi – akkurat som barna kjenner igjen fra spillene som de spiller på fritiden. Forskjellen er at alt i spillet handler om å øve matematikk, og elevene får til enhver tid oppgaver for nivået de befinner seg på mens de spiller.

jente-spiller-mattespillet-numetry-på-barneskolen

Matteøving i et trygt miljø

Når elevene er på 5. til 7. trinn befinner de seg i en fase av livet hvor de virkelig utvikler individualiteten sin. I denne perioden er kanskje ikke det å få røde streker i en mattebok fra en autoritetsperson noe som faller i god jord, uten at det ligger noe negativt bak. Det er bare en naturlig del av utviklingen til eleven.

Les også: 5 grunner til å bruke mattespill på nett

Det gjør Numetry noe med, gjennom at man får tilbakemeldinger fra karakterene i spillet. I tillegg får de jobbe i sitt eget tempo og på sitt eget nivå. Det bidrar til at man jobber med matematikk i et trygt miljø, og, aller viktigst: Elevene får et positivt forhold til mattefaget.

Artikkelen fortsetter under videoen

Faget løftes ut av mattebøkene

Elevene på mellomtrinnet krever mer dynamiske og varierte undervisningsformer. Ved å løfte undervisningen ut av mattebøkene og inn i en verden som elevene forbinder med noe positivt og gøy, øker engasjementet elevene har for faget.

Les også: Numetry – mattespillet for elever i barneskolen

Dessuten opplever vi ikke rent sjelden å få tilbakemeldinger om at barna blir sittende å spille Numetry frivillig på fritiden – uten at de reflekterer over at de faktisk sitter og jobber med matematikk. Sjansen er uansett stor for at de blir litt bedre i faget for hver spilløkt – uavhengig av hvordan de ser på spillingen.

Les også: Dataspilling – mer enn en passiv aktivitet

Jente spiller Numetry med headsett på

Utviklet i tett samarbeid med lærere

For å lage gode og innovative læringsprosesser vet vi at det er viktig å ha et godt samarbeid med lærerne i klasserommet. Derfor har vi en rekke pedagoger og lærere i teamet vårt som har god erfaring med å jobbe med elever på mellomtrinnet. Blant annet har vi fått med oss den kjente mattelæreren Håvard Tjora med på laget som jobber tett med spilldesignerne for å sikre høy pedagogisk kvalitet i alle ledd av spillet.