John-Arne ble spillpedagog: – Jeg kunne ikke ha tenkt meg å jobbe som bare lærer etter dette

8. januar 2021 Ådne Olsen Lesetid: 3 minutter
TILBAKE

John-Arne Gaard Nilsen er spillpedagog ved Revheim ungdomsskole i Stavanger. Jobben hans går ut på å tilrettelegge for bruk av spill i undervisningen ved skolen, og etter at han trådde inn i stillingen har han aldri sett seg tilbake. Det har heller ikke skolen.

John-Arne ble ansatt som spillpedagog ved Revheim ungdomsskole i februar 2019. På dette tidspunktet hadde skolen mottatt støtte på en halv million kroner til gamingutstyr, slik at de kunne implementere spill i elevenes skolehverdag. I dag, halvannet år senere, har de fortsatt til gode å motta negative tilbakemeldinger på tiltaket.

– Videospillene sin evne til å gi valg blir aldri lik en annen type undervisning. Man får et mer nyansert bilde. Det å ta valg ligger dypere inne i en person, sier John-Arne.

Les også: Fordeler ved å bruke Numetry i klasserommet

Interessen går begge veier

John-Arnes stilling som spillpedagog er på 50 %, og de resterende 50 % er han kontaktlærer ved skolen. Til tross for at det kan virke som to veldig forskjellige jobber, kan han opplyse om at de to stillingene er tett knyttet sammen.

– Lærere ser ofte læringsutbytte i bøker, aviser og filmer som de kan implementere i undervisningen. Jeg forstår spill og klarer å se et utbytte der veldig fort, forteller han videre.

Som spillpedagog arbeider han tett med de andre lærerne ved skolen, og hvilke spill som foreslås til undervisningen går begge veier . Noen ganger er det John-Arne selv som foreslår spill som kan passe inn i læreplanen, og noen ganger er det lærerne som etterspør dette i enkelte fag.

Open Quotes

– Spill er som et eget språk. En må skjønne det for å forstå hvilket læringsutbytte som ligger i det, men det krever ikke så mye som mange tror.

Close Quotes

Ordentlig jobb

John-Arne er sikker på at spillbasert læring er noe som har kommet for å bli i skolen. Han er heller ikke i tvil om at stillingen hans er nødvendig, i hvert fall ikke om en ønsker å bruke spillbasert læring på en grundig måte i undervisningen. Han trekker likheter til andre fag i skolen.

Elev spiller Numetry på pcen sin

– Ved skoler er det stort sett noen som er ansvarlig for blant annet sløyd- og tekstilrommet. Også med spill er det helt nødvendig å ha en som kan tilrettelegge, og det kan bli for mye for én lærer å håndtere alene. Da må noen ha det som en ordentlig jobb, sier John-Arne.

Open Quotes

– Om stillingen er på 15 % eller 50 % er ikke så viktig, men det å ha noen vil lønne seg i det lange løp, fortsetter han.

Close Quotes

Les også: Smart bruk av skjermtid

Ikke vanskelig

Selv kan John-Arne fortelle at han trives enormt godt i jobben sin. Det at han nå kan bruke en av sine fremste interesser til å lære bort til andre, er ifølge ham selv det beste han kunne ha gjort.

– Men det er absolutt ikke vanskelig for en lærer å bli spillpedagog! Jeg har mye erfaring selv, men i dag finner det mange gode ressurser som kan hjelpe en i gang. Det er heller ikke nødvendig å bruke en halv million kroner på et gamingrom for å implementere spill i skolehverdagen, du kommer langt på vei med noen laptoper, avslutter han.

Se video: Hør hva barna selv sier om mattespillet Numetry i videoen under

Vi er sikre på at også ditt barn kommer til å elske matematikkspillet Numetry!

Kom i gang gratis i dag!