Hvordan holde barn trygge på nettet?

15. februar 2021 Ådne Olsen Lesetid: 3 minutter
TILBAKE

Dersom Internett hadde vært et eget land, hadde det uten tvil hatt den største befolkningen i verden. 59 prosent av menneskene i verden bruker i dag Internett, og med flere milliarder forskjellige lenker kan det bli uhyggelig å forville seg inn på feil hjørne av det.

Som barn er man ikke alltid klar over konsekvensene av det man gjør. Dette gjelder også for deres opptreden på Internett. For noen foreldre kan det også oppleves som vanskelig å holde tritt med alt barnet gjør bak skjermen, men det er heldigvis enkelte grep man kan ta for å gjøre surfingen så trygg som mulig.

Vær ærlig om nettets farer

Ha en god dialog med barnet når det gjelder farene som kan oppstå på nettet, men klargjør også hva man kan gjøre for å unngå dem! Formålet er ikke å skremme, men å bevisstgjøre. Barn kan være naive, så ved å understreke at en må holde privat informasjon hemmelig, ikke stole på personer med ukjent identitet og unngå å klikke seg inn på nettadresser som man ikke kjenner til, er mye av jobben gjort.

Jente sitter i en seng med pc på fanget

Les også: Smart bruk av skjermtid

Foreldrekontroller

Ved å sette opp foreldrekontroller kan en begrense barnets muligheter på Internett. Dette kan være smart dersom man ønsker å unngå uhyggelige nettsted og innhold som kan være skadelig for barn. En kan også begrense skjermtider for apper, noe som kan være lurt dersom man frykter at barnet bruker for mye tid online.

Still spørsmål

Følg barnet opp ved å stille spørsmål om hva hun/han gjør på nettet! Det er først da man kan få med seg om det skjer noe uønsket. En kan stille spørsmål om hvilke nettsider som er morsomst, hvem de prater med og hva det er som gjør enkelte spill eller nettsted så spennende. Mange barn deler velvillig, så lenge man viser interesse.

Test ut spillene selv

Finn ut hva spillene som barna bruker tid på faktisk går ut på ved å teste dem selv! Slik blir man bedre kjent med barnets medievaner, og det gjør det enkelt å avdekke eventuelle feller. Dersom du finner noe som du reagerer på, kan det være en idé å introdusere barnet for andre spill som du stoler på.

Lærer hjelper en elev som spiller Numetry

Et godt forslag kan være mattespillet Numetry! Ved å spille det, kan barnet ha det morsomt samtidig som hun/han går igjennom mattepensum!

Kom i gang nå – spill Numetry gratis

Vær et godt forbilde

Det er lett for barn å finne sine egne foreldre på Internett, og da er det en god idé å ha alt på det rene selv. Ved å la være å publisere uønsket informasjon om andre går man frem som et godt eksempel, og når alt kommer til alt er dette avgjørende for barnas opptreden. Dersom en forelder bruker ekstreme mengder tid foran skjermen, vil barnet også tenke at dette er rimelig. Ved å være et godt forbilde dyrker man gode medievaner hos sine etterkommere.

Internett kan være skummelt, men det kan også være en enorm ressurs! Det gjelder bare å gjøre seg bevisst, og å behandle verktøyet med omhu. Lykke til!

Se også: Slik sikrer Håvard Tjora at Numetry forankres i læreplanen

 

Kom i gang i dag!

Numetry-brukerne er enige!

quotes

Som mor er jeg veldig opptatt av at slike spill må være pedagogiske og morsomme nok til at barna faktisk vil bruke dem. Her får jeg begge deler.

Neda B.

Mor Nicolai, Kristiansand
quotes

Numetry er på et helt annet nivå enn konkurrentene når det gjelder spillopplevelsen. Tegningene, lydene og det visuelle i oppgavene er gjennomført gode. Guttungen har lyst til å løse utfordringene for å se hva som skjer videre i fortellingen.

Martin K.

Pappa Julian, Oslo
quotes

Numetry har vært en flott, morsom og lærerik opplevelse for elevene. De får trening i matematisk tankegang, algoritmer og alle mulige temaer innenfor faget på en morsom og engasjerende måte.

Håkon S.

Aronsløkka skole, Drammen