5 grunner til å bruke mattespill på nett

4. juni 2021 Ådne Olsen Lesetid: 3 minutter
TILBAKE

Lær barna matematikk på en morsom og engasjerende måte ved å la dem spille det online mattespillet Numetry.

I det norskutviklede mattespillet på nett, Numetry, ligger skjebnen til en gjeng bortkomne astronauter i den fjerne galaksen Matema i barnas hender. For å redde astronautene, må barna løse varierte matteoppgaver.

Numetry er en del av ny måte å lære barna matematikk på: Spillbasert læring. Ved å pakke pensum inn i et online mattespill, lærer barna matte på en helt annen måte enn ved å bruke tradisjonell undervisning.

Les også: Digitale læringsressurser i kraftig vekst

En gutt og en jente ser tenkende ut på en pc

Det er mange gode grunner til å la barna få prøve seg på nettbaserte mattespill som Numetry – og dette er de fem beste grunnene i våre øyne:

1: Viser matematikk på en ny måte

Ofte kan det være vanskelig å vise barna hvordan det man gjør i matematikkleksene skal komme til nytte senere i livet. Numetry har fokus på hvordan matte kan brukes i praksis, noe som gjør at barna får en mye mer positiv assosiasjon til matematikk enn hva man får fra tradisjonelle mattebøker.

Les også: Hvordan få barn til å like å lære

2: Gir nødvendig mengdetrening i matte

Det som vanligvis skiller de gode fra de beste elevene i matematikk er hvor mye de har øvd på matten. I en verden der distraksjoner lurer overalt, er det å pakke matteøvingen inn i et spill som barna lar seg oppsluke av, et smart trekk. Barna kan bli sittende lenge å kose seg med spillet, og de færreste tenker over at de har øvd på matte etter en endt spilløkt. Sjansen er stor for at de har blitt litt bedre i matte enn hva de var før de begynte å spille.

Artikkelen fortsetter under videoen

3: Lar barna senke skuldrene i læringsprosessen

En viktig del av enhver læringsprosess er å prøve og feile. I en tradisjonell undervisningssetting kan det å gjøre feil være assosiert med noe negativt – som røde streker i matteboken. I Numetry dyrkes prøving og feiling – det er helt ufarlig å gjøre feil. Det lar barna senke skuldrene og åpner for at de kan prestere helt uten press.

Les også: Mattespill er en suksess i barneskolen

4: Snur skjermtiden til noe positivt

De fleste bekymrer seg over skjermbruken til barna våre. Vår oppfatning er at skjermbruk har kommet for å bli – det handler om hvordan skjermtiden brukes. Brukes skjermtiden på noe som utvikler barna innenfor noe positivt, som evnene til å løse problemer og bli bedre i matematikk, må det sies å være en vinn-vinn-situasjon for samtlige involverte.

Les også: Skjermtid og grensesetting

5. Ufarliggjør mattefaget og dreper seiglivede mattemyter

I Numetry er det ingen autoritet som vurderer om det barnet har gjort er riktig eller feil – det verste som kan skje er at man ender opp med færre poeng og får prøve seg på nytt. Samtidig viser Numetry hvordan matematikken kan brukes i praksis, noe som bidrar til å motbevise myten om at matematikk er et fag man ikke får bruk for utenfor klasserommet. I sum øker sjansene for at barna får et mer positivt inntrykk av matematikkfaget, som gjør at de får lyst til å utforske mer av faget på egenhånd.